Trstenik to wieś na półwyspie Pelješac w południowej Dalmacji w Chorwacji.
Po południowej stronie półwyspu Peljesac jest jeden z najpiękniejszych krajobrazów południowej Dalmacji. W głębokiej zatoce zwanej Zuljana (w pobliżu znajduje się miejsce zwane samą Zuljana) znajduje się wioska Trstenik, początkowo położona w głębi lądu, nieco dalej od morza, az czasem coraz więcej mieszkańców zbliżało się do morza i w ten sposób Trstenik stał się portem eksportowym słynnych win Peljesac „Dingac” i „Postup”, które są produkowane w pobliżu. Wina te produkowane są z winogron „Plavac Mali”. „Postup” i „Dingac” to nazwy unikalnych lokalnych winnic, które dają najlepsze wino z odmiany „Plavac Mali”. Te lokalizacje są wyjątkowe, ponieważ są tak strome, że nie pozwalają na edycję, ale cała praca jest wykonywana ręcznie, jak to było od początku historii. Ale z powodu tego stromego zbocza terenu słońce świeci jeszcze bardziej na tych stronach i jest to jedna z najważniejszych cech do produkcji winogron wysokiej jakości. Z niebieskim morzem poniżej i białymi górami powyżej, odbicie dodatkowo zwiększa ilość światła słonecznego i najwyższe standardy jakości w winogronach. Dodaj do tego gleby piaszczyste, które idealnie nadają się do uprawy winorośli i niewielkich ilości deszczu, a Ty masz najlepszy region uprawy winorośli w Chorwacji.
Obszar Trstenik, Pijavicino, Potomje i Podobuce to najważniejszy chorwacki region uprawy winorośli. Ponadto osoba wielkiego Mike'a Grgica, który urodził się na półwyspie i ukończył szkołę enologiczną w Zagrzebiu, tylko po to, by wyemigrować do Kalifornii i tam znalezc odmianę „Plavac Mali”, która sprowadziła jego przodków do Kalifornii. Amerykanie nazywali tę odmianę „Zinfandel”, ale Mike Grgich znał ten szczep, ponieważ wyrósł na półwyspie Peljesac, gdzie się urodził, i był pewien, że to „Plavac Mali”. Po długim dniu pracy w 1973 r. Stworzył najlepszą na świecie odmianę chardonnay „Zinfandel” i po raz pierwszy przeciwko francuskim producentom win. Ukończenie tej fascynującej historii i korona ciężkiej pracy, jaką Mike Grgich zrobił około 10 lat temu, nastąpiło, gdy badania DNA udowodniły bez cienia wątpliwości, że „Plavac Mali” jest genetycznym rodzicem „Zinfandel”.
W duchu tej niesamowitej historii zapraszamy do odwiedzenia tego wyjątkowego obszaru uprawy winorośli i doświadczenia jedności człowieka i natury, ciężkiej pracy, śmiechu, łez i potu, które producent wina z Peljesac nakarmił tę szlachetną roślinę - której ślady prowadzą do początków cywilizacji i życia w tych obszarach. Zapraszamy do odwiedzenia wielu piwnic i firm rodzinnych w rejonie Trstenik, gdzie można skosztować tego szczególnego wina i wielu innych specjałów tego wyjątkowego i pięknego regionu.
...........................
Przejezdzamy pieknymi terenami ogladajac cudowne widoki.W Trstenik zatrzymujemy sie na krotki odpoczynek i lody.Po 2-wu godzinnej przerwie ruszamy w dalsza droge na nasz camping.