To juz ostatni nasz dzien na Litwie.Zwijamy nasz maly oboz.Pakujemy nasze autko i odjezdzamy stad.Po drodze zajedziemy jeszcze do Trok i wykupimy sobie rejs po Jeziorze Galwe.Po rejsie jedziemy juz do Polski.To juz koniec naszego urlopu na Litwie ale nie koniec naszego urlopu wogole.Jeszcze pare dni spedzimy w Polsce.
……………………….
Wykupilismy rejs lodka wycieczkowa po jeziorze.Z posrod kilkunastu nachalnych mezczyzn , ktorzy nawolywali i naganiali turystow do lodzi , wybralismy starszego pana , ktory sprzatal swa lodz.Weszlismy na poklad i poczekalismy na reszte chetnych gdy lodka sie zapelnila wyplynelismy na jezioro.Zaplacilismy 3 € od osoby.Nie żałowaliśmy tej decyzji. Lodzie pływaja kilka razy codziennie po jeziorze Galve a jest ono największym z ponad trzydziestu jezior w okolicach Trok. W czasie rejsu można podziwiać piękne okolice Trok, zamki na wyspie i półwywspie oraz byłą posiadłość roduTyszkiewiczów (pałac z XIXw. i park) na drugim brzegu jeziora w Zatroczu. Rejs trwa około 60 min.
Przystań znajduje się przy zamku na wyspie . Dla turystow istnieje możliwość wynajęcia rowniez katamaranów (z obsługą i sternikiem), roweru wodnego albo wykupic rejs statkiem turystycznym po jeziorze. Można też przywieźć własną łodź i pożeglować po jeziorze.
……………….
Jezioro Galwe - jezioro na Litwie. Nad jeziorem Galwe położone jest miasto Troki, na jednej z 21 znajdujących się tu wysp położony jest średniowieczny zamek, niegdyś siedziba wielkiego księcia Witolda. Powierzchnia jeziora wynosi 361,1 hektarów, średnia głębokość 13,6 m.